Spinoza a încercat să oprească prejudecăţiile oamenilor asupra acestui concept de Dumnezeu, care acţionează ca şi o fiinţă umană, că ar fi dotat cu o voinţă şi dirijează totul după scopurile şi interesele sale.
Spinoza se axează şi pe efectul care îl au teologii asupra oamenilor de rand şi menţinerea în ignoranţa a poporului prin factorul religios, dar şi tradiţia teologică şi politică a opresiunii filosofilor ( Socrate, Galilei sau Giordano Bruno).
"Şi astfel se întâmplă că, dacă cineva va încerca să cerceteze adevăratele cauze ale minunilor şi să se străduiască să cunoască în mod ştiinţific fenomenele naturii, în loc să se minuneze ca un dobitoc în faţa lor, el va fi atunci considerat eretic sau necredincios şi proclamat astfel de cei pe care vulgarul îi adoră, că interpreţi ai naturii şi zeilor. Ei ştiu bine că a distruge ignoranţa înseamnă a distruge mirarea imbecilă, adică singurul lor mijloc de a raţiona şi de a-şi salva autoritatea. "
"Deus sive natura" : Dumnezeu sau natură
Dumnezeu fiind forţa care a produs totul, întreaga natură şi totalitatea fiinţelor.El este cauza existenţei noastre şi a tot ce ne înconjoară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu