Consilierea Filosofică




Abstract

Pe data de 4 Decembrie 2013 a avut loc cea de-a doua seara imaginară în care ne-am adunat pentru a discuta locul filosofiei în societatea contemporană. Invitatul acestei ediții a fost domnul Dr. Lect. Florin Lobonț care ne-a prezentat o viziune relativ nouă asupra filosofiei, anume Consilierea filosofică.
Poate că unii dintre voi se întreabă asupra acestui nou concept filosofic, neputând să-l localizeze în cursurile de istorie a filosofiei. În ciuda acestui fapt, el este prezent încă din antichitate. Prima formă de consiliere filosofică îi este atribuită chiar lui Socrate, care a construit metoda însăși pentru a-i consilia pe alții. Metoda de căutare a Adevărului aflat în celălalt.

Practicanții, sau mai bine zis consilierii filosofi, se folosesc  de maieutică pentru a-i ajuta pe cei ce se află în impas. Spre deosebire de psihologi (shrinks) care le dau sugestii „pacienților” , aceștia consiliază, ghidându-și „clienții” spre adevăr.

Observăm mai sus diferența de termeni folosită. Pentru psihologi, persoana este considerata pacient, aceștia clasificând-o după problemele mentale ( care desigur au un plan de existență strict teoretic în majoritatea cazurilor; de exemplu o persoana este diagnosticata ca fiind obsesiv-compulsivă pentru simplul fapt că a fost învățată de mică să fie mai ordonată). Filosoful în schimb, folosește termenul „client” pentru a se detașa de sistemul psihologist. Astfel, acesta nu consideră persoana ca fiind bolnavă, având probleme de natură patologică. Consilierul filosofic pune în față natura problemei cu care clientul se confruntă pentru a-l putea ajuta sa ia el singur o decizie.

Premisa de la care pornește un filosof este aceea că nu el se află în posesia răspunsului la problema altuia. „Clientul” singur are acces la adevăr, aflându-se în impas doar din cauza complexității problemei, neavând o metodă de analiză. Prin urmare, acesta nu se poate decide care este decizia optimă în situația în care se află la momentul respectiv.

Dl. Profesor Florin Lobonț vorbește despre acest nou curent filosofic aducând diferite comentarii pe baza cărții lui Lou Marinoff Înghite Platon, nu Prozac, care dorește să scoată Filosofia la suprafață pentru a fi accesibilă tuturor. Ea este luată de sub tutela elitiștilor,unde a fost ascunsă în universități și biblioteci, și oferită umanității.


Aici aveți link-ul către înregistrarea din cadrul întâlnirii care a avut loc pe 4 Decembrie la Cartea de Nisip.

Un comentariu:

  1. Da!..fratilor, apoi Doamne fereste de o atare ipoteza in care s-ar putea gasi un ganditor caci, filosoful ma tem ca nu poate fi altceva!..mai mult, cand filosoful va avea "clienti" apoi acesta va fi sfarsitul ideii de filosof!..ca sa nu mai spun ca s-ar intoarce in mormantul sau marele Socrate, mai sus invocat, la o atare "veste"!..ramaneti liberi dragii mei, chiar daca drumul vostru va fi mai anevoios!..cu aceeasi aleasa pretuire, CCC

    RăspundețiȘtergere