"Noua Atlantida" a lui Francis Bacon


          Este ultima lucrare a lui Francis Bacon, rămasă neterminată şi publicată postum. A fost una dintre cele mai de succes scrieri literar-filosofice ale modernităţii.
          A devenit chiar un tip de model ideal pentru toţi cei care doreau să schimbe cunoaşterea umană, instituţiile ştiinţifice sau de ce nu, şi pe cele politice.

          
          Aceasta utopie a lui Francis Bacon, dezvăluie o societate fericită, guvernată de un invizibil dar atotputernic colegiu savant, Casa lui Solomon, format din înţelepţi care deţin roluri de organism juridic, biserica de stat şi institut de cercetare. Cartea pare la început să se dezvolte ca o scriere utopică : descrierea obiceiurilor, vieţii cotidiene sau structurii de guvernare a unei societăţi prefecte, fericite sau drept întemeiate, însă aceasta se transformă destul de curând într-o stranie descriere de proceduri "ştiinţifice" şi detalii despre organizarea, funcţionarea şi ierarhia Casei lui Solomon, o instituţie de cunoaştere şi putere; o instituţie care colectează, organizează şi glorifica descoperirea secretelor naturii. Astfel, povestea părăseşte societatea insulei fericite şi utopice pentru a se metamorfoza într-un alt gen literar la modă în epoca respectivă: romanul esoteric al unei societăţi secrete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu