Lista de citate pentru Concursul de eseuri filosofice „Din lumea Sofiei”


Lista de citate pentru
Concursul de eseuri filosofice „Din lumea Sofiei”,1.    ,,Limba ta nu e o limbă: e o gândire, conștiință, orizont.E spontaneitate și creativitate neîncetată. De aceea nu se poate face lingvistică decât pe limbile altora. Cu limba ta ești. Limba ta e un fel de a fi” (C. Noica, Jurnal de idei)
2.    „Aşa procedează cu noi, în definitiv, toţi politicienii, de un fel sau altul: ei ne vor «mai binele» şi cred cu asta că ne vor binele”. (C. Noica, Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru)
3.    „Până acum, cultura noastră se dovedise a fi de tip geometric prin aceea că năzuia spre ordine: Mathesis. Acum ea se dovedește de tip geometric și prin aceea că e constructivă, nu simplu interpretativă sau descriptivă” (C. Noica, Mathesis sau bucuriile simple)
4.    „Dacă iubiţi muzica - pierderile, curgerile, creşterile; dacă vă plac geometria şi rigoarea, fără să vi se împietrească inima şi mintea; dacă aveţi un dram de nebunie şi un munte de măsură - veţi întâlni, cândva, filozofia” (C. Noica ,Jurnal filosofic)
5.    "Oamenii mari fericesc pe copii, înţelepţii pe nebuni, regii pe cei săraci şi fratele fiului risipitor pe fiu. Ce destin ne trimite permanent la celălalt? Nu la altceva - care ar putea deveni al nostru -, ci la celălalt" (C. Noica, Jurnal filosofic).
6.    „Când trecem direct de la posibil la real, fără o necesitate mai adâncă, şi când, de pildă, facem state care nu se potrivesc sufletelor sau vrem să facem (ca nişte «ingineri», în materia asta gingaşă) suflete ce nu se potrivesc oamenilor, atunci înseamnă că şi-a vârât dracul coada”. (C. Noica, Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru)
7.    „Nu are importanţă ce se întâmplă exterior, de la un moment dat. Pot să ni se întâmple lucruri foarte grave, dar ele nu mai înseamnă aproape nimic, într-o privinţă…” (C. Noica, Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru)
8.    "Ce mult şi sterp citeşte fratele fiului risipitor" (C. Noica, Jurnal filosofic)
9.    "Discipolul vrea să devină iederă. Trebuie să-l laşi să fie ce trebuie să fie: chiar buruiană. Şi cel mai frumos sfârşit al tău — fertilitate! — e să te năpădească buruienile" (C. Noica, Jurnal filosofic)
10.              ,,Ce este, deci, filosofia? Este și ea, ca orice știință, reducerea diversității la unitate. Dar, după cum Socrate gândea asupra gândirii și iubea iubirea, nu dragostea de ceva - și de astă dată filosofia are ca obiect diversitatea fără divers ( nici măcar cel figurat sau numărat din matematici) și unitatea fără lucruri unitare (...). În ultimă instanță, filosofia este știința Unului”(C. Noica, Jurnal de idei)
11.              ,,O școală în care profesorul nu învață și el este o absurditate. Cred că am găsit un motto pentru Școala mea. E vorba aceasta extraordinară a lui Leon Bloy: Nu se știe cine dă și cine primește” (C. Noica, Jurnal filosofic)
12.              ,, Ce înseamnă o idee filosofică? O idee obișnuită, a vieții sau chiar a cunoașterii științifice, este despre ceva. O idee filosofică e despre celelalte idei (...). În timp ce cu idee obișnuită  te oprești la un aspect al lumii, ...cu una filosofică te plimbi peste lume” (C. Noica, Jurnal de idei)
13.              ,,Sensul vieții este să-ți pui problema sensului vieții. Orice răspuns riscă să fie o îngustime, o recunosc..  Dar a răspunde că viața nu are nici un sens, este cea mai mare îngustime(...). Ce bucurie că viața nu are sens! Pot să-dau eu unul” (C. Noica, Jurnal de idei)
14.              ,,Nu există decât două filosofii mari: filosofia greacă și filosofia idealismului german; filosofia ființei și filosofia spiritului. Iar ceea ce este interesant, e că amândouă s-au născut în marginea  devenirii. Refuzând devenirea, filosofia greacă a găsit ființa. Integrând-o, cea germană a găsit spiritul. Poate că prima și ultima problemă a filosofiei este: curgerea, pierderea, viața” (C. Noica, Jurnal filosofic)
15.              ,,Singură filosofia te învață că sunt realități mai puternice decît omul. Știința îți dă doar cunoaștere, fără realități (și lasă loc orgoliului de a le avea); religia, o realitate pustiitoare, ce totuși se poate îndura de tine. Frica de Domnul ți-o dă  filosofia” (C. Noica, Jurnal de idei)
16.              ,,Nu citi ce nu-ți place. Filosofia e liberă de obligații. Frumusețea ei e că se poate începe de oriunde. Nu e o știință și n-are nici măcar o definiție. Îți place Decartes? Începe cu Descartes. Te pasionează problema devenirii? Începe cu ea. Dar să știi că începi (...). Nu citi pe Kant, dar iubește filosofia. Iar dacă iubești filosofia , vei citi pe Kant!” (C. Noica, Jurnal filosofic)
17.              ,,Toți oamenii au gânduri. Când un gând se întoarce asupra gândului, devine idee. Mulți oameni au idei. Când un om are o idee unică, devine filosof” (C. Noica, Jurnal de idei)
18.              ,,Câteodată mi se pare că știu ce este filosofia: este aventura universalului cînd devine particular” (C. Noica, Jurnal filosofic)
19.              ,,De ce nu poate fi repudiată filosofia? Pentru că ea singură păstrează această șansă de a spune ce nu se știe încă. ... De a spune ceva când nu mai este nimic de spus....” (C. Noica, Jurnal de idei)
20.              ,,Știința este cunoașterea. Dar reflexiunea asupra cunoașterii, adică luarea la cunoștință de sine, integrarea actului cunoașterii în viața spirirului, dă altceva: dă filosofie” (C. Noica, Jurnal filosofic)
21.              ,,Ce este cultura? Ridicarea bunului la valoare” (C. Noica, Jurnal de idei)
22.              "Totalitate de fiecare clipă. Trăim alături unii de alţii, totalitate lângă totalitate, într-o lume care nu totalizează, dar care se totalizează, parcă, în noi" (C. Noica, Jurnal filosofic)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu