Gramatica imaginației



Abstract:

Joia trecută, pe data de 31 Ocotmbrie la Cartea de Nisip din Timișoara a avut loc prima seara imaginară din lanțul de conferințe pe teme filosofice oferite de Centrul de Cercetare în Istoriografie Filosofică și Filosofia Imaginarului împreună cu grupul Librarium.

Octavian Balintfi, fost profesor de filosofie la Universitatea de Vest, a deschis seara printr-un discurs despre filosofia gramaticii imaginației a lui Ludwig Wittgenstein.

Filosoful austriac dorește să „arate” celorlalti limbajul prim, limbajul umanității, universal, care prin natura sa este non-artificial. Geniul lui Wittgenstein observă cum acesta ni se arată prin jocurile de limbaj pe care noi le facem zi de zi.

Limbajul prim ne oferă forma noastră, umană, de gandire. Astăzi o putem echivala cu acel concept din filosofia minții numit Mental-mapping. Prin acesta, ne ridicăm probleme de natură epistemică, dar și de natură comunicativă.

Cum reușim să percepem, să înțelegem? Cum reușim sa comunicăm unii cu alții? Ce rol are imaginația în toată povestea asta?


Poate discuțiile din prima seara imaginară vă vor lămuri.
Aici puteți accesa înregistrarea conferinței: Wittgenstein 31 Oct 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu